Wat is Yoga

De oorsprong van yoga
Het woord ‘yoga’ is afgeleid van het Sanskriet woord Yug dat ‘verbinding’ betekent. Het gaat dan om de verbinding tussen lichaam en geest. De yoga van Patanjali, die ongeveer 200 jaar voor Christus leefde, vertegenwoordigt de langdurige ontwikkeling van yoga als filosofische stroming.

Balans tussen lichaam en geest
In het leven van de moderne mens is het balans tus­sen lichaam en geest vaak verstoord.
Yoga biedt ons oefeningen die het evenwicht herstellen. Het maakt lichaam en geest leven­dig en flexibel. Door yoga leer je te luisteren naar je eigen li­chaam.

Yogahoudingen
Yoga is niet prestatiegericht, je hoeft er niet speciaal lenig voor te zijn maar het bevordert wel de soepelheid van het lichaam. De oefeningen hebben als doel de organen, de klieren, de gewrichten, het zenuwstelsel, de bloedvaten, het evenwicht, etc. beter te laten functioneren.

Tijdens de yogahoudingen, rek, strek en span je allerlei spieren. De houdingen zorgen voor een verbeterde doorbloeding van het hele lichaam. De yogahoudingen (asana’s), de adem- en ontspanningsoefeningen werken in yoga samen om bewust en diep te ontspannen.

Bewustwording
Doordat je je meer bewust wordt van je lichaam volgt ook geestelijke bewustwording en omgekeerd. Tijdens de yogales ben je met je hele aandacht in het hier en nu en dus bij de oefeningen.
 

Voor wie?
Yoga is geschikt voor jong en oud. Het maakt niet uit of je net begint of al jaren ervaring hebt. Of je lichamelijk beperkingen hebt of niet. De oefeningen variëren van zeer krachtig tot heel zacht en kunnen als het nodig is worden aangepast. Er zijn veel verschillende vormen van yoga waarvan Hatha yoga wel één van de bekendste vormen is. Je hebt bijvoorbeeld ook Ashtanga yoga, Yin yoga, Flow yoga, Bikram yoga en Kundalini yoga.

Hatha yoga
Mijn lessen vinden hun basis in Hatha yoga. In het westen is hatha yoga het meest bekende en bestaat voornamelijk uit niet-bewegende asana’s en pranayama (ademhalingstechnieken). Het is een van de vele takken van yoga. Hatha yoga kent eveneens enkele series van oefeningen die achter elkaar uitgevoerd worden, de Zonnegroet is hiervan de meest bekende.

Waarom yoga?

  • Het versterken van je fysieke en mentale flexibiliteit
  • Het in balans brengen van lichaam en geest
  • Het stimuleren van creativiteit
  • Het versneld afvoeren van afvalstoffen
  • Inzicht krijgen in emotionele blokkades
  • Het versterken van je intuïtie en bewustzijn
  • Het vergroten van je uithoudingsvermogen

De lessen zijn soms actief en uitdagend en dan weer rustig en ontspannend. Je bepaalt zelf de intensiteit van de oefeningen door de duur aan te passen aan de mogelijkheden van je lichaam.

Je hebt voor onze lessen en reizen geen yoga ervaring nodig!

De yoga en meditatie die ik bij flow-spirit aanbied, zijn onafhankelijk van enige religie