Mindfulness & Vipassana Meditatie

Wat is Mindfulness?
Mindfulness is gericht en bewust aandacht besteden aan wat er op dat moment speelt. In het 'hier en nu', zonder (voor)oordelen.

Onze gedachten dwalen heel vaak af:  iets plannen, terug denken aan iets van de vorige dag, een gesprek in je hoofd met iemand op wie je boos bent, oordeel hebben over iets of iemand. 
Als we ons onderdompelen aan dit soort gedachten, versterken we de emoties die erbij komen, en houden we ons eraan vast en daardoor veroorzaken we zelf dat we lijden.
Meestal gaan onze gedachten over het verleden of de toekomst. En hoewel we weten dat het verleden niet meer bestaat en de toekomst slechts een fantasie is totdat het gebeurt, is het best lastig en hele uitdaging om in het NU te zijn.  Het enige moment dat we daadwerkelijk kunnen ervaren - het huidige moment - is het moment dat we het meest lijken te vermijden of niet te accepteren. Of als dat Nu moment heel fijn is, willen we daaraan vasthouden en niet  meer los te laten. Begrijpelijk, maar na dat geluks moment, zitten we weer in het verleden, wat er niet meer is. En is de circel weer rond.  

Simpel gezegd, zijn we met mindfulness bezig met het opmerken van wat er nu speetl.
Dit betekent niet dat we niet meer kunnen nadenken over het verleden of de toekomst, maar wanneer we dit doen, doen we dat bewust,  en zijn we opmerkzaam dat we op dit moment aan het verleden of de toekomst denken.
Door middel van oefeningen en opdrachten oefen je aandachtig te zijn.
Een van die manieren is de vipassana-meditatie.

Wat is Vipassana meditatie?
Ook wel bekend als "Inzichts  Meditatie". En het is eigenlijk de basis van alle Aandachts -  en Bewustzijn trainingen 

Vipassana (in Pali) of vipaśyanā (in Sanskriet) is een van India's oudste technieken van meditatie. Het is de beoefening om de dingen te zien zoals ze werkelijk zijn. Door opmerkzaam te zijn wat er in het lichaam speelt en om bewust te zijn welke sensaties er spelen.  

Mediteren is niet alleen voor de ontspanning maar vooral ook een training van aandachtig zijn waardoor je er in je dagelijks leven profeit van hebt.  
Wanneer mensen gestrest zijn, hoor je vaak: "Ik moet mediteren om weer ontspannen te worden". Ja, je zult ontspannen worden door meditatie, maar het is meer een gevolg van je beoefening. Soms is stilzitten en mediteren heel moeilijk: je geest is misschien wel druk met van alles en je lichaam doet pijn. 

Tijdens je meditatie beoefen je continu om waar te nemen, om bewust te zijn van wat er in het huidige moment gebeurd, wat je voelt, hoort, ruikt, denkt. Om te accepteren wat er is. Zonder oordeel. En om datgene waar je je bewust van van wa weer los te laten.

Binnen Vipassana-meditatie gebruiken we de beweging van de buik als anker. We benoemen wat de buik doet: het gaat omhoog als je inademt (rijsen) en naar beneden (dalen)  als je uitademt.  
Tijdens meditatie gebeurt het vaak dat je wordt afgeleid door een geluid om je heen, een emotie of een gevoel in je lichaam. Dat is heel normaal.
Op het moment dat je je hiervan bewust bent, maak je er een mentale notitie van, en breng je je aandacht terug naar je buikbeweging.
Bijvoorbeeld: Je bent al paar minuten aan het mediteren en opeens bemerk je dat je gedachten zijn afgedwaalt aan dat ene gesprek met een vriend. Op dat moment maak je een mentale notitie van bijvoorbeeld 'denken'. Dit woord herhaal je drie keer in gedachten. En dan breng je je aandacht weer terug naar de buik. en benoem  je: "rijsen" als je inademt en '"dalen" als je uitademt.
Je blijft dit steeds weer doen. Het helpt je te focussen en om terug te komen naar het huidige moment. Op deze manier creëren we kalmte in onze geest. En dit zal weer zeer nuttig zijn in uw dagelijks leven.

Onderzoek
De laatste paar decennia zijn er veel wetenschappelijke onderzoeken gedaan en velen hebben bewezen welke voordelen je krijgt door het beoefenen van  Aandachts - en Bewustzijn trainingen, ook wel Mindfulness & Awareness-training.
Zoals hierboven vermeld, is Mindfulness niet alleen voor het verminderen van stress, maar kan het ook je algehele kwaliteit van leven verbeteren door specifieke oefeningen te doen.

11 wetenschappelijk bewezen voordelen van Mindfulness
1. Mindfulness vermindert stress
2. Mindfulness verhoogt je focus en concentratie boog
3. Mindfulness verhoogt je empathie en mededogen
4. Mindfulness helpt je minder door je emoties geleid te worden
5. Mindfulness helpt bij angst
6. Mindfulness verhoogt je creativiteit
7. Mindfulness verbetert je relaties
8. Mindfulness verlicht pijn
9. Mindfulness verbetert je beslissingen
10. Mindfulness verbetert je humeur
11. Mindfulness geeft je meer mentale veerkracht

Zodra we ons meer bewust zijn van onze gedachten, gewaarwordingen en spanningen in ons lichaam, hoe we handelen, voelen en spreken, kunnen we veranderingen aanbrengen. 
Op het moment dat we bewust zijn, kunnen we loslaten, door te erkennen wat is. En om dit te accepteren. 
En het gevolg is dat we ontspannender zijn en ons gelukkiger voelen.  

 

Trainingen en workshops
Ik verzorg trainingen en workshops over Mindfulness en Vipassana Meditatie, voor zowel individuen en groepen.
Deze kunnen variëren van sessies van één uur tot een workshop van meerdere bijeenkomsten.
Afhankelijk van de tijd en het soort programma, wordt meer achtergrond informatie verstrekt, oefeningen gedaan dan wel ook  meegegeven voor thuis plus begeleide meditatie sessies.  
Nadruk op specifieke onderwerpen kunnen worden geïmplementeerd, zoals bijvoorbeeld stressvermindering of aandachtige communicatie.

Voor meer informatie en prijzen kun je mij een e-mail sturen op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

Voor wie?
Mindfulness training en Vipassana meditatie is geschikt voor voor iedereen. Het is ondersteunend voor iedere leeftijd en voor mensen die gezond zijn of een fysieke uitdaging hebben. Het maakt ook niet uit of je ervaring hebt in meditatie of niet.
Bij meditatie hoef je niet in lotus houding op een kussen te zitten, je kunt ook heel goed mediteren op een stoel. 

De mindfulness en vipassana meditatie die ik bij flow-spirit aanbied, zijn onafhankelijk van enige religie. 
Vipassana vindt zijn oorsprong in de boedistische leer.