Veranderen is niet eenvoudig.  
Om iets echt eigen te maken, dien je het te herhalen, bewust te blijven, en je eraan vast blijven houden.  
Daarbij denk ik dat het belangrijk is om niet te streng voor jezelf te zijn, als iets soms niet lukt. Maar je er bewust van te zijn, vriendelijk naar jezelf te blijven en weer opnieuw te beginnen.

Op multi media zie je vaak prachtige citaten en afbeeldingen met geweldige adviezen en nieuwe inzichten over hoe een gezonder leven te leiden. En je denkt misschien: "Ja natuurlijk, dit klinkt logisch. Ik ga dit ook doen en implementeren in mijn leven ".

Maar een paar dagen later, besef je dat je het alweer bent vergeten, dat je datgeven nog helemaal niet gedaan hebt, of dat het geen begin is geworden van een nieuwe gewoonte.

De 'eenentwintig dagen' mythe
Er wordt gezegd dat het 21 dagen duurt voor iets een ​​nieuwe gewoonte wordt. Uit onderzoek  is gebleken dat het waarschijnlijk ergens tussen de 18 en 254 dagen duurt, dus met een gemiddelde van 66 dagen. Een heel ander getal dus.
Misschien is dit ergens wel een geruststelling en haalt het wat druk weg als je iets in je leven wilt veranderen.  

Phillippa Lally, onderzoeker Gezondheidspsychologie aan de University College London, bestudeerde 96 mensen in een periode van 12 weken. Ze ontdekte dat het 2 tot 8 maanden kan duren voordat een nieuw gedrag een gewoonte wordt. Hoe lang dit process duurt  kan dus sterk variëren, en is afhankelijk van het gedrag,  de persoon zelf en de omstandigheden.  Wat ook interessant is, is dat uit het onderzoek naar voren kwam dat als mensen momenten hadden waarin 'momenten misten om de gewoonte in praktijk te brengen" , dit geen wezenlijke invloed had op het algehele vormingsprocess van deze nieuw gewenste gewoonte. Met andere woorden, het maakt dus niet uit of je zo nu en dan een fout maakt. Het aanleren van goede gewoonten en aangepast leefstijl is geen alles-of-niets-proces.

Dus waar begin je om betere gewoonten te krijgen?

De eerste stap is eigenlijk heel simpel:  Weten dat je veranderingen in je levensstijl nodig hebt.
Stap twee:  In kaart brengen wat je wilt veranderen. 
Stap drie:  Waarom je dit wilt veranderen. Wat is de kern van deze wens of misschien wel noodzaak.
Stap vier:  Bepaal wat je als eerste zou willen aanpakken.  Als je gelijk 5 dingen tegenlijk wilt veranderen, is de kans groot dat dat een zware opgave zal zijn en met meer kans van niet slagen. 
Stap vijf: Wat wil je precies veranderen en hoe ga je dit aanpakken. 


Daarna komen al die stappen en stapjes van het verander proces die voor iedereen anders is.
Hierin ga je ook kijken en in kaart brengen wat gemakkelijk gaat en wat een uitdaging blijkt te zijn, wat het mentale effect is, en indien van toepassen wat de lichamelijke veranderingen zijn. Hoe ga je om met tegenslagen en vier je je zegen...  en nog veel meer.

 

Met de leefstijl begeleiding kijken we samen welke nieuwe gewoonten je zou willen ontwikkelen en welke je los wilt laten. Als je nog niet helemaal helder hebt, wat goed zou zijn om aan te pakken en te veranderen, gaan we aan de slag dat helder te krijgen.
Het proces van een oude gewoonte loslaten kan soms net zo lastig, of zelfs lastiger zijn, als een nieuwe aanleren.

Mijn doel is om je meer inzicht te geven in je zelf en je handelen en je te ondersteunen waar kan in het veranderproces.
Met uiteindelijk doel je geluksgevoel te verhogen.

In de begeleiding geef ik je naast advies, ook wekelijks opdrachten, informatie en herinneringen.
De een heeft intensievere begeleiding nodig dan de ander, dus alles is op de persoon afgestemd.
 
Samen kunnen we de veranderingen doorvoeren die je wilt maken om een ​​gezondere levensstijl te bereiken.