Leeftijl

Na yoga, meditatie en mindfulness lijkt nu Leefstijl super 'hot'.

En eigenlijk verbaasd me dit niet helemaal. Meer en meer raken mensen bewust van wat er in en om ons heen speelt.
Ons drukke leven, met druk die van buitenaf opgelegd wordt en die we onszelf opleggen, veroorzaakt op den duur lichamelijke en geestelijke klachten.
Veelal gaan mensen beginnen met yoga, meditatie, mindfulness en betere voeding, als ze al stress ervaren of andere ongemakken hebben. Deze vormen werken absoluut ook preventief en kunnen een zinvolle bijdrage leveren als je je Leefstijl wilt veranderen.  

Leefstijl of LifeStyle gaat om het behandelen van leefstijlgerelateerde aandoeningen met behulp van gezonde(re) leefstijl en goede voeding en uiteindelijk ook om het voorkomen van problemen.   

Leefstijl begeleiding.
In mijn Leefstijl begeleidings traject, gaan we samen in kaart brengen waar je problemen en klachten liggen, waar mogelijke oorzaken zitten, welke gewoontes je hebt en hoe jouw leefstijl eruit ziet.  Bewustwording, inzicht en voeding zijn een sleutel elementen hierin. Stress reducering kan belangrijk onderdeel zijn als je hieraan lijdt.
Vervolgens gaan we gefaseerd veranderingen aan brengen, en deze daadwerkelijk ook eigen maken zodat je nieuwe gewoontes en gezondere leefstijl krijgt en behoud.

Hot and new??
Leefstijl is eigenlijk helemaal niets nieuws en is eigenlijk de basis van onze geneeskunde.
Al in de tijd van Hippocrates werd het ingezet ter preventie en behandeling van ziekten en aandoeningen. En ook elke huidige arts legt een eed af aan het einde van zijn of haar studie  'Ik zal leef- en dieetmaatregelen inzetten ten bate van de zieken, naar beste weten en oordeel. Ik zal ze behoeden voor schade en onrecht.'  Het is alleen wat in de vergetelheid geraakt. Mogelijk doordat er in de opleidingen nog zeer weinig aandacht aan geschonken wordt.  En daarnaast het gebruik van medicijnen makkelijker en sneller lijkt. Gelukkig zijn meer en meer artsen zich weer meer bewust van het belang van goede voeding en leefstijl .
Natuurlijk heb je soms medicijnen nodig. En kun je sommigen ziekten en aandoeningen niet genezen met alleen veranderingen van voeding en lijfstijl. Sommige ziekten ontstaan door aanleg en hebben genen absoluut invloed.  Een goede leefstijl betekend niet dat je nooit ziek wordt.  Maar, je kunt de kans wel verkleinen door een gezonde leefstijl.

Aandoeningen en ziekten.
Leefstijlgerelateerde aandoeningen zijn aandoeningen die deels worden veroorzaakt door de manier waarop we leven en eten: Ongezond en teveel eten, te weinig beweging, te weinig of slechte slaap en chronische stress. 
Ons lichaam kan hier op den duur niet goed mee om gaan.  

Leefstijl speelt op die manier een belangrijke rol bij veel welvaartsziekten, zoals overgewicht, diabetes type 2, kanker, hart- en vaatziekten. Maar ook astma, exceem, hoge bloeddruk, maag- en darmklachten, migraine, hoog cholesterol, zijn klachten die kunnen verlichten of zijn zelfs om te keren met een gezondere leefstijl.

We realiseren ons vaak niet goed dat er een groot verband is tussen leefstijl en bepaalde aandoeningen.
Medicijnen zaak vaak onmisbaar, absoluut. En in sommige gevallen ook levensreddend. Maar bij niet levensbedreigende situaties, doen geneesmiddelen soms niet altijd wat ze beloven.  Ze onderdrukken de symptonen van een kwaal, maar nemen niet de oorzaak van de klacht weg.  

Wetenschappelijk bewijs.
Er zijn vele bewijzen dat door middel van de juiste voeding hoge bloeddruk, hart-en vaatziekten en diabetes terug te draaien zijn.  Er zijn alleen ook heel veel dingen niet wetenschappelijk bewezen, omdat voedingsonderzoek onder grote groepen mensen heel lastig uit te voeren is.  Je kunt bijvoorbeeld geen dubbelblind onderzoek kunt doen, omdat je geen placeboboerenkool hebt. En het gaat ook niet om een soort Superfood., maar om volwaardige voeding met veel groenten en fruit, noten, zaden, vette vis, wat volkoren granen, minder vlees en minder bewerkte voedingsmiddelen. En naast goede voeding, een gezondere leefstijl met voldoende slaap, niet te veel stress, niet roken en voldoende bewegen

Begeleiding
In overleg bespreken we het aantal sessies. Doorgaan is persoonlijk contact rond 8 -14 keer. Follow up contact 4 - 6 keer. Maar dit is geheel afhankelijk van iemand wens en behoefte. 
Sessies bestaan uit een aantal persoonlijk een op een begeleiding of life contact via bijvoorbeeld Skype. 
Daarnaast krijg je handvaten om zelf aan de slag te gaan. Tips en informatie wordt per keer besproken en aangereikt.  
In het persoonlijke contact bespreken we hoe het proces verloopt, waar je tegenaan loopt, en welke veranderingen doorgevoerd zijn en het effect hiervan.  

Indien gewenst, kunnen massage en/of reiki behandelingen gegeven worden ter ondersteuning. Yoga en meditatie lessen kunnen hier ook toe behoren.
Divers audio en video materiaal wordt verstrekt om zelf in eigen tijd te beoefenen. Denk hieraan aan ontspanningsoefeningen, ademhalings technieken, yoga oefeningen, meditatie en mindfulness. 

Prijzen in overleg en afhankelijk van aantal sessies.