Leefstijl

Bij leefstijl gaat om het behandelen van leefstijlgerelateerde aandoeningen en het voorkomen van gezondheidsproblemen.

Leefstijlgerelateerde aandoeningen zijn aandoeningen die deels worden veroorzaakt door de manier waarop we leven en eten: ongezond en teveel eten, te weinig beweging, te weinig of slechte slaap en chronische stress. 
Ons lichaam kan hier op den duur niet goed mee om gaan.     

Als we een gestressed leven hebben, met bijvoorbeeld druk die van buitenaf opgelegd wordt en druk die we onszelf opleggen, kan het gevolg hebben op onze leefstijl; zoals geen tijd meer om te sporten, extra drankje om bij te komen, snelle ongezonder hap, etc.  

Heb je geen klachten en ook geen stress? Hartstikke fijn! 
Ook dan is het goed je leefstijl onder de loep te nemen om zo prefentief te werk te gaan.

Hot en nieuw??
Leefstijl lijkt nu misschien een nieuwe hype maar is eigenlijk de basis van onze geneeskunde.
Al in de tijd van Hippocrates werd het ingezet ter preventie en behandeling van ziekten en aandoeningen. En elke huidige huidige arts legt een eed af aan het einde van zijn of haar studie:  'Ik zal leef- en dieetmaatregelen inzetten ten bate van de zieken, naar beste weten en oordeel. Ik zal ze behoeden voor schade en onrecht.'    Dit lijkt alleen soms wat in de vergetelheid te zijn geraakt. Mogelijk doordat er in de opleidingen minder aandacht aan geschonken wordt. 
Daarnaast lijkt het gebruik van medicijnen makkelijker en sneller. Gelukkig zijn meer en meer artsen zich weer meer bewust van het belang van goede voeding en leefstijl . 

Medicijnen zijn vaak onmisbaar, absoluut. En in sommige gevallen ook levensreddend. Je kunt sommige ziekten en aandoeningen niet genezen met alleen veranderingen van voeding en leefstijl,  bijvoorbeeld omdat ze zijn ontstaan door aanleg of dat genen invloed hebben. 

Een goede leefstijl betekend niet dat je nooit ziek wordt. Wel kan het de kans verkleinen en bijdragen aan herstel.

Leefstijlgerelateerde aandoeningen en ziekten
Leefstijl speelt een belangrijke rol bij veel welvaartsziekten, zoals overgewicht, diabetes type 2, kanker, hart- en vaatziekten. Maar ook astma, exceem, hoge bloeddruk, maag- en darmklachten, migraine, hoog cholesterol, zijn klachten die kunnen worden verlicht of zijn zelfs om te keren met een gezondere leefstijl.
We realiseren ons vaak niet goed dat er een groot verband is tussen leefstijl en bepaalde aandoeningen.. Nogmaals, soms zijn medicijnen echt nodig, maar bij niet levensbedreigende situaties, doen geneesmiddelen soms niet altijd wat ze beloven.  Het kan zijn dat ze de symptonen van een kwaal onderdrukken, maar nemen niet de oorzaak van de klacht weg. 

Wetenschappelijk bewijs
Er zijn vele bewijzen dat door middel van de juiste voeding hoge bloeddruk, hart-en vaatziekten en diabetes terug te draaien zijn.  Er zijn alleen ook heel veel dingen niet wetenschappelijk bewezen, omdat voedingsonderzoek onder grote groepen mensen heel lastig uit te voeren is.  Je kunt bijvoorbeeld geen dubbelblind onderzoek kunt doen, omdat je bijvoorbeeld geen placeboboerenkool hebt.

Gezond(er) eten en leven
Gezond eten gaat niet alleen maar om een soort 'superfoods,  maar
om volwaardige voeding met veel groenten en fruit, noten, zaden, vette vis, wat volkoren granen, minder vlees en minder bewerkte voedingsmiddelen. En naast goede voeding, een gezondere leefstijl met voldoende slaap, niet te veel stress, niet roken en voldoende bewegen.

 

Leeftijlbegeleiding
In het Leefstijlbegeleidingstraject gaan we samen in kaart brengen waar je problemen en klachten liggen, wat mogelijke oorzaken zijn, welke gewoontes je hebt en hoe je leefstijl eruit ziet.  
Misschien weet je al heel goed wat je zou willen aanpakken en veranderen, maar lukt het maar steeds niet.
Bewustwording,  inzicht, beweging en voeding zijn sleutelelementen in deze begeleiding. 
Vervolgens gaan we gefaseerd veranderingen aanbrengen en ga jij je deze ook daadwerkelijke eigen maken, zodat je een gezondere leefstijl krijgt én behoudt door je nieuwe gewoontes.

Massages en Reiki behandelingen kunnen ook als onderdeel meegenomen worden als daar behoefte aan is. 
Ook yoga, meditatie, ademhalings- en ontspannings technieken en mindfulness,  kunnen deel uitmaken van het programma. 

Het programma bestaat uit verschillende gesprekken. Het aantal en in welke vorm is in overleg. 


Je nieuwe leefstijl.  
10 weken lang heb ik eerder dit jaar posts gemaakt op Instagram met een wat bredere kijk op Leefstijl. Hier op mijn website heb ik deze posts verder uitgewerkt met aanvullende informatie.  Ik heb deze posts gemaakt in de wens mensen te insprieren en om, soms simpele, ideeen en suggesties te geven om toe te passen in je leven.
De 10 weken " your yearly lifestyle"  zijn in het Engels.